Стела Семерджиева, психолог: Празникът би могъл да е повод да си подарим нещо първо на себе си
неделя, 23 декември 2018


Стела Семерджиева, психолог: Празникът би могъл да е повод да си подарим нещо първо на себе си

В навечерието на Коледа Радио „Фокус“-Бургас разговаря с психолога Стела Семерджиева за празниците, за подаръци и за това какво ни прави истински щастливи.


Фокус: Г-жо Семерджиева, според вас като психолог, какво може да ни направи истински щастливи по Коледа?


Стела Семерджиева: По Коледа навсякъде около нас виждаме лъскавите витрини, коледни базари, забързаните хора по моловете в търсене на скъпи и оригинални подаръци, препълнените трапези. За много хора празникът е само това, но колкото истински са тези неща в материалния свят, толкова истински са и нематериалните неща като вярата, любовта, вниманието, благодарността. Защото, ако едното храни тялото, то другото храни душата и ако се опитваме да компенсираме липсата на едното с другото, това определено няма да ни направи щастливи или би могло да ни заблуди за кратко, че сме щастливи.


Фокус: Кой е човекът, на когото първо трябва да подарим коледен подарък?


Стела Семерджиева: Празникът би могъл да е повод да си подарим нещо първо на себе си. Да се обърнем към себе си и да си направим една равносметка. Аз бих предложила дори да го напишем, за да осъзнаем още по-добре отговорите на въпроси като в какво успяхме и в какво не през изминалата година, какво избрахме и от какво се отказахме, какво казахме и какво премълчахме, какво си простихме, колко прегръдки си позволихме и колко не посмяхме, на кои въпроси ще продължим да търсим отговора и през следващата година, с кои събития през миналата година увеличихме вярата в себе си.


Фокус: Какъв може да бъде най-подходящият подарък, който можем да изберем за най-близките си?


Стела Семерджиева: Наред с материалните подаръци за нашите близки и любими хора е важно да не забравяме и подаръците за душата.


Фокус: А какви могат да бъдат те?


Стела Семерджиева: Най-хубаво би било да си осигурим възможност да сме заедно всички. Освен това бихме могли да си дадем внимание, да отворим сърцата си един за друг, защото често в забързаното ежедневие не ни остава време да за това. Не, че бихме могли да върнем пропуснатите моменти, но бихме могли да поговорим с всеки един от нашите близки, с които сме заедно по празниците. Да споделяме вълненията, радостите си и препятствията, през които сме минали и въобще истински важните за нас неща. А можем да си подарим и прегръдка, тя е един истински подарък, както за тялото, така и за душата. Да се възползваме от този момент, когато сме заедно всички физически и да преживеем близост с важните хора, които живеят далеч от нас и не се виждаме често, но празникът ни е събрал. А ако позволим и на фантазията ни да се развихри, бихме могли да измислим нещо, с което да се забавляваме всички, да позволим на детето в нас да се развихри. Вместо да преяждаме и да очакваме някой пасивно да ни забавлява от телевизията, можем да използваме креативността си и да измислим игра, в която да участваме всички и да превърнем празника в незабравимо преживяване.


Фокус: А стават ли по Коледа чудеса?


Стела Семерджиева: Оо, чудеса се случват всеки ден, не само по Коледа. Необходимо е само да имаме очи да ги видим и сърце да ги приемем. За да се случат обаче е нужно да вярваме в чудеса. И още нещо, за да постигнем онова, за което мечтаем, освен вярата е необходимо да направим и крачка към него, защото всяко пътуване започва с една първа крачка. Защо не направим първата крачка на Коледа?! Нека бъдат чудеса!


Деница ДИМИТРОВА
Последни Статии
Да не оставаме в отрицание на ситуациятапонеделник, 30 март 2020
Стела Семерджиева, психолог: За да стартира нещо ново, е необходимо да вземем вътрешно решение за това, защото „вратата към промяната” е вътре в насвторник, 31 декември 2019
СТЕЛА СЕМЕРДЖИЕВА, ПСИХОЛОГ: ВСЕКИ РОДИТЕЛ ИСКА НАЙ-ДОБРОТО ЗА ДЕТЕТО СИ, ТАКА ЧЕ ГРЕШКИТЕ, КОИТО ДОПУСКА, СА НАЙ-ЧЕСТО ПОРАДИ НЕОСЪЗНАТОСТ, А НЕ ЗАЩОТО РОДИТЕЛЯТ Е ЛОШ.събота, 1 юни 2019
Стела Семерджиева, психолог: Да се търси психологична помощ е нещо напълно нормално, като това да отидеш на лекар, когато те боли някоя част от тялоточетвъртък, 4 април 2019
Стела Семерджиева, психолог: Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде малко за себе сипетък, 8 март 2019
Краят на влюбването, често е начало на истинската любовчетвъртък, 14 февруари 2019
Стела Семерджиева, психолог: Паник атаката активира биологичния механизъм „бий се“ или „бягай“неделя, 27 януари 2019
Стела Семерджиева, психолог: Малките постижения – горивото, което ни движи към успехасъбота, 5 януари 2019
Стела Семерджиева, психолог: За да стартира нещо ново, е необходимо да вземем вътрешно решение за това, защото „вратата към промяната” е вътре в наспонеделник, 31 декември 2018
Стела Семерджиева, психолог: Празникът би могъл да е повод да си подарим нещо първо на себе синеделя, 23 декември 2018
Архив
ЯнуариФевруариМартАприл
МайЮниЮлиАвгуст
СептемвриОктомвриНоемвриДекември
МайЮниЮлиАвгуст
СептемвриОктомвриНоемвриДекември
ЯнуариФевруариМартАприл
МайЮниЮлиАвгуст
СептемвриОктомвриНоемвриДекември
ЯнуариФевруариМартАприл
МайЮниЮлиАвгуст
СептемвриОктомвриНоемвриДекември
Message